Wednesday, July 25, 2012

twentyfourth July is the day.

Assalamualaikum dan salam sejahtera for non-muslim :) entry kali ni pasal 24 July which is semalam , pasal eton kena operate akibat ada penyakit hernia a.k.a angin pasang . semua orang ingat penyakit ni teruk sebab nk kena operate bagai. actually tak teruk sangat pun. memang boleh bawak maut tapi eton punya sakit ni belum sampai tahap tu lagi, syukur Alhamdulillah . and sebab tu eton operate cecepat so that benda tu tak merebak kat area badan eton yang lain . soooooo, let's begin the story dari awal pagi 24th July .

Pukul 6 pagi.
eton bangun sebab takpayah nak sahur sebab takleh puasa pun. actually before eton tidur semalamnya, pukul 12 mlam tu eton dah start takleh makan . memang procedure dia before buat apa-apa pembedahan kena puasa dulu untuk beberapa jam. so start 6 pagi eton bangun, then eton mandi mandi. get ready semua, pukul 6.45 centu lepas ayah balik from solat subuh dekat surau, terus kitorang gerak pi hospital. dalam hati masa tu memang takut sangat sangat, Allah je yang tahu .

Pukul 7 suku (lebih kurang)
sampai hospital and terus naik ke wad pembedahan. kasi surat yang dia bagi haritu dengan surat sekolah. lepastu nurse suruh pilih katil. eton main ambik jelah mana mana pun just untuk baring2 sementara tunggu giliran. then kena pakai gelang yang ada tulis nama pesakit tu. eton pun baring2 la. ramai jugak dekat wad tu. tunggu tungguuu sampai tertidur kejap. tapi ada doktor yang check tempat eton kena bedah tu and letakkan tanda guna marker pen menandakan tmpat tu akan dipotong :3

katil yang eton pilih before operation. and gelang tu .


Pukul 10 setengah (lebih kurang)
nurse panggil suruh tukar baju. kena pakai baju hospital. sekali dengan topi macam shower cap tu. *err tapi tk sempat tangkap gambar -.- * then kena masuk bilik lagi satu tuuu. sejukkk sangat sangat . ingatkan mak dapat teman eton, rupanya doktor kata takpayah . huh sedih! then masa dalam bilik yang sejuk tu ada doktor bius datang, tanya itu ini. eton pun jawab lah sambil badan dah menggeletar sbb sejuk sangat plus takut. then doktor tu kata nk cucuk kt tangan. masukkan air. okay eton memang takut bila tengok jarum tu and takut kena cucuk. hm nk tknk, terpaksa jugak. tapi time dia cucuk tu eton pandang tempat lain. time tu mata dah berair sikit . tangan dah start kebas.

Pukul 11 setengah (lebih kurang)
doktor datang and tolak katil yang eton tengah baring tu masuk dalam bilik pembedahan. for the first time eton tengok bilik bedah secara live. tatau perasaan apa yang ada time tu. teruja ada. takut pun ada . tapi dalam bilik bedah tu sejuk gilagila. lagi sejuk dari yang bilik kena bius tadi. kat dalam bilik tu eton kena baring kat atas katil bedah yang betul betul bawah lampu besar gedabak. then doktor masukkan apa entah dekat tempat yang kena cucuk jarum tadi. sakit sangat. then doktor pakaikan dekat eton oxigen mask tu. beberapa minit lepastu doktor buat apa entah, maybe masukkan ubat pengsan sebab eton terus tak ingat apa apa.

dua alat ni tak salahnya doktor pakaikan dekat eton before kena bedah.



Pukul 1 lebih
eton terjaga dari pengsan bila dapat rasa doktor tengah lap pipi eton dengan selimut hospital sambil kata "saidatun,bangun. jangan nangis dah. memang sakit sikit" then eton bukak mata tapi still airmata tk berenti keluar and eton batuk batuk. time batuk tu sangat menyeksakan. sakit gila dekat tempat yg kena bedah tu. tapi masa eton terjaga ni ada tiub ape ntah dekat hidung. mybe for oksigen jugak kot. then eton rasa pening pening lagi. pastu agaaaaain, eton pengsan balik. lama jugak, baru eton tersedar balik. lepas dah terjaga tu nurse pun tolak lah katil yang eton tengah baring tu dari wad bedah ke wad biasa. time keluar nk pi wad bedah tu eton nmpk ayah dengan mak terus bangun time diorang nmpk eton kena tolak . then diorg follow eton dgn nurse tu dari belakang. eton tarik selimut slow slow sbb tknk kasi diorang nmpk eton nangis. then dah smpai dekat wad biasa, nurse dtg cabut jarum dekat lengan eton pastu letak kapas so that darah tk mengalir. eton pun sbb tk larat, terus tidurr.

tiub cenggini haa time eton sedar tu dah ada dekat hidung eton.


Pukul 2 lebih
eton tersedar kejap sbb dengar bunyi phone. eton pandang tepi, nampak mak tengah solat kt tepi katil eton. ingat nk ambik phone yg berbunyi tu tapi sbb meja tu agak jauh so tkleh nk ambik. eton sambung tidur. haha asyik tidurrr jee :3

Pukul 4 centuu
i'm awake ! :) doktor datang kt katil and suruh eton bangun . dia kata kalau eton tk try bangun berjalan and buang air kecil, eton takleh balik . so sebabkan eton nk balik jugak haritu, gagahkan la jugak diri ni bangun and pi toilet buang air. so dah boleh buat dua benda tu, dktor kasi ubat and dia kata dah boleh balik. eton pun tukar lah bajuuu. then baliklah kami ke rumah . before that singgah istana raja muda perak dulu sebab hantar ada org ni katil dia sebelah katil eton. dia kerja kt istana. so rumah dia pun dalam istana. lepas hantar dia, gi singgah pulak dekat bazaar ramadhan. mk ayah je turun. eton tunggu je ha.

so bila dah smpai rumah tu terus sambung tidur lah sbb tak larat lagi. then malam tu mak ajar solat duduk atas kerusi. Alhamdulillah boleh solat duduk. pasal MC, eton dapat 8 hari cuti sakit. if lepas 8 hari tu eton dah okay, eton akan kembali pi sekolah macam biasa . weehuuu :D so guys, wish me cepat sembuh ehh :) sayang kalian yang baca ni .

 and the day before eton kena operate . thankyou siapa yang wish goodluck tak kkira la dekat twitter ke dekat phone ke dekat FB ke . thankyou sooo much! :')             
  



  



yang wish after operation pun . thankyouuu :)





 

 

  


                   

seriously eton hargai semua yang ambik berat pasal eton  :)

**to my niece, HAPPY BIRTHDAY eyaa . maksu sayang eya ;)
birthday dia is on 24th July jugak .


_________________________
thankyou for reading:)
_________________________

4 comments:

  1. Dapat rasai perasaan eton melalui penulisan eton..

    Semoga cepat sembuh n dpt pi skolah..

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah semuanya okay.Risau sgt.-cha

    ReplyDelete