Sunday, July 20, 2014

nak habaq mai

السلام عليكم

hai hai assalamualaikum ! ehey dah lama rasanya tak update. padahal kalau ikutkan every week ke apa ada je cerita. masa tu yang takde. masa dekat U mana sempat nak bukak blog blog bagai ni. haa sekarang? even bebudak uitm tengah tak cuti, aku je yang dah start cuti dah dua minggu aku rasa. next week start raya, cuti lagi. masya Allah nak dekat sebulan rupanya aku bercuti sakit. sakit apa? sakit hati. jeng jeng

haa jangan la percaya pulak aku cuti sikit punya lama sebab sakit hati je. kalau sakit hati tu in shaa Allah boleh ubat lagi dengan doa. mintak bagi lembut sikit hati nak maafkan orang yang bagi aku sakit hati tu kan. eh? macam ada je? haha urmmm tengah mencuba memaafkan orang lah ni. tu yang ayat tu macam konon konon ada tapi memang ada.

ehem okay lah rasanya yang baca ni maybe dah tahu kut sakit apa. sebab rasanya aku ada je update yg aku sakit dekat facebook, insta, twitter, wechat, whatsapp... haa apa lagi yg boleh di update semua aku update. haha bosan dalam hospital, camtu ah. update sana update sini. apa guna ada social network kan kalau biar bersawang macam blog ni? blog ni pun bersawang sebab kalau tulis ni pun kadang bukan ada yang baca. syiok sendiri je aku rasa. followers mmg ada tapi yg bukak tu entah berapa kerat je. hm

nak lari tajuk lagi ke camne ni? okay nak cerita lah ni. pergi ambil kuih muih ke apa bawak makan depan laptop sambil baca. kot kot lah kali ni apa nak dicerita bosan ke kan. hati manusia, siapa tahu. ah cliche sangat ayat! hurm hurm haritu masa tu dah seminggu bulan ramadhan. and then ada la majlis berbuka puasa dengan kawan2 kat sana sikit. nak makan ikan bakar. before pergi berbuka dengan dorang tu dah ada rasa macam pening kepala, berat je kepala masa tu. pinggang pulak rasa lenguhh je. macam sakit lah jugak. then yang pening tu ingatkan sebab terlebih tidur. haritu boleh pulak bangun masa matahari dah straight atas kepala. tu pun dah nak turun balik matahari tu. hahaha anak dara apa lagu ni taktau. rugi siapa dapat buat bini

then sebabkan dah confirmkan dengan diorang yg aku nk join, paksa lah jugak diri ni pergi. dalam pukul 5 suku tu lepas solat asar aku pun gerak ah turun. masa tu orang yang salam salam dengan aku dah perasan dah muka aku lain, macam tak sihat. aku just kata pening, terlebih tidur. then diorang pun okay jelah. masa dalam kereta on the way nak berbuka tu..pergh siksa! pening gila dengan sakit pinggangnya tak ingat. terpaksa ambil bantal dalam kereta, buat lapik kepala dgn pinggang. pastu dah sampai tempat berbuka tu elok elok masuk waktu maghrib. ha apa lagi, makan la. tu pun tak berselera. aku makan takde lah banyak mana. takpe lah duit yg dah bayar tu kira sedekah jela siapa yg dapat makan bahagian aku sebab makan berhidang. kira semua bayar amount yg sama.

and then masa solat kat surau pun rasa lain je. kalau boleh masa tu mmg nak balik secepat mungkin. badan pun dah makin panas. demam dah start masa tu. pinggang makin sakit. dalam kereta mampu pejam mata tahan sakit je. ontheway balik tu singgah 7E kejap nak beli air 100plus sbb nak tenaga. masuk balik kereta aku tatau la kenapa memang tak tahan gila sampai menangis dibuatnya. kawan kawan yang dalam kereta tu semua boleh tak perasan ke apa aku taktau la sebab dorang buat bodo je. aku pun melayan perasaan nangis sensorang tepi tingkap berlapikkan bantal dan patung panda kecik (sebab tu je yg lembut untuk dilapik. hm kesian panda tu kena himpap) then sampai je kolej terus aku naik atas bukak pintu bilik. roommate aku tgh bergosip apa tah terus berhenti. dorang tanya "asal nangis ni? siapa buat?" aku terus nangis letak barang atas meja pi peluk kakak senior dalam bilik aku tu. dia terkejut la kenapa badan aku panas and baju dah basah sebab berpeluh-peluh tahan sakit. pastu dah habis nangis sampai kakak tu pun basah sekali, aku cakap "hm..demam" dorang boleh gelak sbb ingatkan aku kenapa. pastu aku cakap aku serious sakit sangat2 ni. tulang belakang pun sakit. pastu baring kat katil pun nangis nangis lagi sebab sakit dia masa tu ya Allah, tak dapat nk gambarkan.

then roommate aku tanya nak pergi hospital ke tak sebab masa tu dah nk dekat pukul 12 so klinik kerajaan mmg dah tutup. terpaksa gi hospital kerajaan bahagian kecemasan. aku pun call la member yg ada kereta. memula dapat kat member yg tgh busy, takleh tolong. terfikir pulak nk call classmate yg ada kereta, call jelah. dalam hati rasa bersalah jugak sbb rasa menyusahkan. and then bila member tu dah sampai bawah kolej, aku pun turun la sebab yela dia takleh naik, dia lelaki. haha gile pe nk naik kolej perempuan. masa on the way nak ke hospital pun aku nangis. banyak betul bazir air mata masa tu. sakit sangat punya pasal. sampai je hospital kat tempat kecemasan tu doktor check bagai, and then boleh pulak aku ni suspect appendix. so kena la tahan. kena ambik darah la, masuk air dalam badan, check air kencing bagai. pastu aku kena cucuk masuk air tu sakit la juga. tak berhenti nangis. aku berhenti pun sebab ada budak kecik katil depan aku badan dia melecur, dia nangis jugak. so aku tgk sakit dia lagi teruk dari aku, aku pun terus automatik stop nangis. hahaha macam lawak je

then dari ward kecemasan hospital alor gajah tu aku kena naik ambulans pergi hospital melaka dekat bandar. haa dapat bilik sorang kau masa tu. dah nak dekat pukul 3 pagi kot baru masuk ward. boleh tidur bagai. tu la first time aku tidur ward. ditemani dengan roommate aku. roommate aku tu classmate aku jugak. so senang la apa2 hal dia boleh tlg inform kat lecturer. hihi. and then masa tu hari sabtu. aku kena xray lah apa. dua kali kot kena xray! masa sabtu tu ramai juga kawan2 yang datang melawat. terharu sangat. ada yang datang tapi aku sempat buka mata tengok diorang kejap je. lepastu aku nangis sebab sakit sampai tertidur. sedar sedar balik diorang dah balik. sabtu petang pulak kawan aku yang rapat dgn aku jugak la datang, tukar tempat dgn roommate aku tadi. dia pulak jaga aku sampai hari ahad. ahad tu abang sulong aku datang dari sg.buloh. parents aku pulak dari ipoh dah turun rumah kakak aku kat rawang. tetibe doktor kata aku dah kena discharge hari ahad tu. so abg aku bawa aku balik selangor hari tu jugak. bawa ke parents aku. haa yg peliknya masa dekat hospital melaka tu doctor semua tatau aku sakit apa. last last aku cam dah okay, terus discharge.

sampai rumah kakak aku kat rawang tu dalam pukul 9 gitu. masuk je rumah peluk mak nangis nangis peluk ayah nangis nangis. nak bagitau sakit. hahaha. tapi serious masa dalam kereta sakit belakang datang balik. terkejut juga masa sampai rumah. ramai dah yg ada kat situ. maklang paklang, kakak2, abang2, kakak ipar, abang ipar, semua ada. muka masing2 risau. sorang2 datang tanya aku pasal pinggang aku sakit cemana. hmm and then isnin tu aku rehat jela mcam biasa. selasa pulak aku start demam balik and perasan ada naik bintik2 merah kat tangan dengan badan. terus aku tunjuk kat kakak aku, mak aku, ayah aku, semua yg ada lah. haa gitu. dorang kata "ni denggi niiii. jom jom pergi hospital" pastu pergi hospital sg.buloh, org kat situ ambik darah je and then dia suruh datang balik esoknya. menyusahkan jugak sebab yela kakak2 abang2 aku kerja. ayah pulak datang bukannya drive pun. datang naik kreta kakak. so kena tunggu kakak aku balik kerja, baru pergi hospital. dah pergi sana tekanan darah aku rendah, platelet rendah, terus kena sorong dengan wilchair masuk tempat ward pemerhatian. lama gila kat situ. dari petang sampai malam. pastu pukul 1 pagi baru dapat katil sendiri masuk ward biasa.

masa tu mak pun ada datang. kakak dengan ayah balik dulu sementara aku dalam ward pemerhatian. yela masa tu kan puasa. nak berbuka lagi. tu yg balik la apa. pastu yg geramnya masa dalam ward pemerhatian, masa org tu nk cucuk jarum boleh pulak dua kali salah cucuk. last last tukar tangan. baru okay. tu pun sakit :( pastu dua dua tangan pulak tu kena masuk tiub. satu untuk masuk air, satu untuk dia ambik darah. seduuuut je darah tu. ngeri aku tengok.

haa pastu duduk la dalam hospital tu sampai hari jumaat. makan la makanan hospital yang tak enak. pastu semua staf kt situ kalau check tekanan darah aku mesti dorang check bnyak kali. sebab susah nk percaya tekanan darah aku rendah, tapi aku macam sihat je. tak pening pening sgt. sakit kot kena check blood pressure banyak kali. masa dia pam tu, dah la tangan kena cucuk. kena pam lagi. haih sabar jela. pastu hari jumaat tu malam, doktor kata aku dah okay. just kena banyak rehat dengan minum air. dia kata nak balik malam tu jugak atau esok. memang aku kata nk balik malam tu jugak la. hahaha menyusahkan abang aku jap kena datang ambik aku kt hospital. bukan apa, nak balik sebab nak makan makanan yg sesedap. lagipun ada mak dengan ayah 24jam. tak macam kat hospital. bosan. taktau nak buat apa. asyik kena minum air pastu kencing je. penat kot.

masa tu doktor bagi MC smpai jumaat minggu lagi satu. hmm tak pergi kelas lah kan. rasa bersalah time tu la datang sebab assignment banyak yang group. so tk dapat nk bagi kerjasama. huhu sampai sekarang tk hilang rasa bersalah tu. sebab cuti terus sampai raya. lama tuuuu. 3minggu tak pi kelas. nasib dah call pihak fakulti bagitau yg takleh attend kelas.  memang kumpul surat MC jelah citer dia. buat masa sekarang dah ada 3 surat MC dah. 2 kerajaan, satu swasta. hopefully diterima lah surat yg klinik swasta tu. satu hari je pun.

pastu berehat lah aku dekat rumah sampai sekarang, alhamdulillah dah start berpuasa dah sebab makin okay. tu pun mak still tak bagi keluar rumah. kena perintah berkurung lagi. keluar pun kalau nk pergi appointment je. dating dengan doctor. ambil darah. hurmm nak shopping raya pun takboleh lah macamni. apakan daya. terima jelah. dugaan Allah bagi untuk tahun ni. satu pengalaman dalam hidup ni :)


eheeyyyy okaylah penat baq hangg tulis ni non-stop panjang gila. thankyou lah siapa yang sudi baca sampai habis tumpah tumpah kuih tu ha. anyway lagi seminggu nk raya. selamat hari raya ! nanti jangan lupa ganti puasa mana yang tinggal tu ;)





___________________________
Thankyou For Reading :)
___________________________

Sunday, May 18, 2014

my diamond

السلام عليكم

Holla ! bismillahirrahmanirrahim. thankyou sebab terbuka hati still buka blog ni untuk baca apa yang aku nak tulis even dah lama jugak ah tak update. ni pun dah nak habis cuti sem baru la gigih nak menulis balik sebab bosan. tengah demam pulak tu. doakan aku cepat sembuh ye kengkawan yang baik dan comel macam doraemon punya jiran.

korang mesti eksaited nak baca apa aku nak tulis en? yang tak eksaited tu tipu je lebih. kalau tak asal pi bukak? pi ar buat kerja lain. menyulam ke tolong mak kait kelapa ke tolong pi kira bulu kambing ke. tak pun tolong pupuskan nyamuk-nyamuk kat bumi ni. serious mengganggu ketenteraman aku weh. sehari entah berapa kali agaknya aku bertepuk-tepuk tangan, bertepuk jangan segan. agaknya dah boleh reka tarian bertepuk sambil muka tahan gatal je urm.

okay lah okay lah aku buka cerita pasal diamond aku okay? permata yang sangat berharga dalam hidup aku melebihi gelang pandora aku sendiri *eh? tetibe masuk pandora. permata ni kita semua ada. takpayah beli, tapi tak ternilai harganya. syaratnya kita kena jaga baik baik dan cuba membahagiakan permata ni dunia dan akhirat. apa benda permata ni? permata aku, Mak aku. yelah takkan mak korang pulak permata aku. wanita yang mengandungkan aku lebih kurang 9 bulan, yang menahan malu depan doktor masa nak lahirkan aku, yang berusaha manjaga aku masa aku dalam perut sampai lah sekarang, tak pernah jemu. wanita ni yang satu hari nanti aku akan pastikan aku dapat buat dia happy. 

korang dengan mak korang macamana? manja tak? honestly aku dengan mak aku, memang agak manja. atau lebih tepat lagi, aku yg suka memanjakan diri aku kt mak aku, mak aku layan je. tu pun kadang2 dia rimas jugak. sbb manja aku ni jenis yg kuat menyendeng pastu sikit2 peluk dia, cium dia, macam bebudak umur 2,3 tahun selalu buat. ahahaha! serious, aku pun tatau kenapa macam tu sampai dah besar gini, dah nak masuk 20 dah pun tahun depan. tapi sebenarnya aku tk kisah sgt apa orang nk kata. she's my mom. kalau aku tak bermanja dengan dia masa sekarang, bila lagi? manusia...bukan selamanya hidup dekat bumi ni. entah aku dulu ke yg pergi dari dunia ni sebelum mak aku. mati tak kenal usia kan?

kadang kesian jugak sebab mak aku layaaan je apa aku buat. hehe tapi rasanya dia okay je kot. kalau aku kata pasal bab kahwin kan, mesti dia kaitkan "perangai puun cam dak kecik lagi, nak kahwin cemana?" hehehe pastu aku pun selalu la jawab "kena la manja puas puas dulu. nanti dah kahwin manja dengan org lain pulak" hmm betul lah tu kan? my mom dia sporting jugakla kadang2. she knows i'm with somebody. and takde pulak dia memarah ke apa. dia just pesan "belajar dulu. nanti kalau dah ada duit, kahwin". hmm kalau ayah aku tau pasal ni tatau lah kan. diorang bukan kongkong sebenarnya, tapi risau. risau anak bongsu yg comel ni hanyut. yelah parents mana tak risau. entah dengan sape sape anak dia keluar ke apa. tapi alhamdulillah, setakat ni hampir semua kawan aku, aku akan cerita pasal dorang kat mak aku. kat ayah pulak? certain jeee. dalam 20% . hahaha ! lagi rapat dengan mak nak buat cemana.

cerita pasal manja tak manja ni actually bukannya buka pekung di dada. bagi aku, cara ni boleh kukuhkan hubungan silaturrahim dalam family. tapi jangan terlebih manja sampai semua yg buruk pun buat tatau je sudah. yelah kalau dah salah, still kena perbetulkan ye dak? haa dah macam aku tulis ni kena tukar tajuk jeee. jadi "cara mendidik anak manja" . cewah. kononnya lah kan.

my mom kalau apa2 mesti dia yg banyak fikir. contoh macam sekarang ni tgh prepare abang aku nk kahwin, dia yg sampai kekadang nk tidur pun still fikir cukup ke itu cukup ke ini. dia nak yg terbaik untuk majlis anak lelaki dia kahwin ni nanti. you are our superwomen mom ! pernah haritu masa aku cuti sem, mak jatuh sakit. memang time tu teruk jugak mak sakit. demam je actually tapi dia punya demam tuuu perghh teruk gila. sampai time tu rasa macam "aku akan hilang mak aku ke? aku tak ready lagi :( " serious. masa tu semua pakat risau. time tu pulak aku kerja. so macam takde lah aku 24jam together dgn mak aku. rasa bersalah tu ada la jugak sbb yelah takat kerja tu takyah pun takpe. better jaga mak je kat rumah. cuti dah lah tak lama pun. ermm tapi memikirkan adik beradik lain pun ada. kira take turn lah. memasing boleh jaga. nk harap aku sorang pun takleh jugak kan.

tapi akhirnya mak okay je lepastu and happy balik sampai sekarang. semakin comel dan anggun. aku rasa aku mewarisi kecomelan mak aku. erm erm boleh ke pikir macamtu? HAHAHA. eh one more, dalam family aku, aku je suka panggil mak aku mama, mummy, ummi, ibu.. yg lain semua mmg fixed panggil mak. hehe. tapi sekarang ni most of the time mmg aku panggil mummy. kecuali kalau ada family lain sekali, mmg aku panggil mak je. maluu la titeee nak anje anje depan orang. hahaha!

finally nak tulis pasal permata aku yg paling berharga ni, thankyou mummy sebab bertahan dengan perangai ngengada anak mummy ni. thankyou selalu sabar je kalau nadhrah bangun lambat and mengelat itu ini. thankyou selalu dengar cerita nadhrah tak kira la pasal boyfren ke apa. mummy pendengar setia nadhrah. thankyou lahirkan nadhrah kat dunia ni. thankyou jadi guru pertama nadhrah. ajar nadhrah ABC sampai boleh baca malay and engish, Alif Ba Ta sampai khatam Quran, 123 sampai boleh cari X dan Y dalam maths, tolong settlekan problem math bagai even problem sendiri tak settle settle. terima kasih mummy ! I love you so much. takde siapa boleh gantikan mak dalam hidup Nadhrah and i'm so lucky to have you in my life :)

so this is my mom,

Hajah Mazimah binti Haji Teridi




__________________________
Thankyou For Reading :)
__________________________

Monday, March 10, 2014

one of the moments yang takkan dilupakan :)

Assalamualaikum chuollss. hah punya dah lama tak update sebab busy and cam malas nak type. hehe. kali ni tetiba rasa cam rajin pulak lah kan nak type type bagai ni. tapi takde lah nak cerita semua benda yang dah jadi before ni even banyak sangat benda yg dah jadi and semua nya best best. Alhamdulillah ;)

disebabkan aku baru je balik dari program Back To School 3.0 anjuran salah satu kelab islamik yang ada kat UiTM Melaka ni, (I'm one of the ahli kelab ni yang boleh dikatakan rapat dengan senior) so ada lah cerita nak dikongsi. pengalaman ni In Shaa Allah sukar untuk dilupakan. okay memula dia cemni, ada senior ni ajak dah join event ni. event ni kira cam kitorang jadi facilitator kat sekolah menengah, Negeri Sembilan. then cam fikir nk gi ke taknak, nak gi keeee taknak. ajak roommate, sebab dia pun ahli kelab tu. so cam bila dia pun dah bagi kata putus nk join, lagi semangat nak pergi tu ada. aku pun decide nak join.

program ni berlangsung hari jumaat sampai ahad. lepas solat jumaat dalam pukul 3 setengah camtu dah gerak dari uitm. boleh kata aku dengan roommate aku ni antara orang yg lambat sampai kat tempat bas ah sebab kitorang start kemas beg pun pukul 1 camtu. hehe bangun lambat punya pasal :p
haa masa gerak tu kitorang ada la singgah kat kedai makan ni makan sat.

so dalam pukul 6 camtu baru sampai sekolah. lepas maghrib camtu ada buat sesi taaruf dengan para pelajar. oh ye lupa nk bagitau pelajar yg kitorang jaga ni pelajar form 1 and form 2 and sekolah ni dalam kawasan felda. bila dah buat sesi taaruf (suai kenal) ni, mula ah bahagi kan group masing2. aku dapat group nombor 1 and aku ketua bagi faci group tu. roommate aku si sarah pulak dapat group nombor 5. group yg aku dapat ni bebudak dia alahaaaai, malu gila. bila suruh bentang kat depan punya lah malu. tapi dengan semangat yg kitorang bagi, makin lama diorang makin okay and nampak keyakinan diri dah start ada dalam diri masing-masing.

group yg aku jaga bebudak lelaki ada 3 orang je. lagi 7 semua perempuan and kat sana they call me Kak Cik sebab aku kecik. ngeh ngeh ngeh. rasa comel bila begitu :p first day tu takde aktiviti sangat pun yela penat kan baru sampai. hari sabtu tu lah baru start ada aktiviti menarik and makin rapat hubungan akak2 faci dengan bebudak ni semua. malam pulak ada malam kebudayaan. yela macam biasa. kalau pergi camping pun akan ada malam kebudayaan kan. baru meriah. hmm tapi tu la sebabkan aku dngan sarah, roommate aku tu kelparan, kitorang pi beli burger kat kedai depan sekolah tu so tak tengok dari mula majlis tu. tapi alhamdulillah masa group kitorang punya turn kitorang sempat muncul and aku siap berlakon lagi dengan bebudak ni semua. hehehe

dah penat malam tu berjimba bagai, tidur pun sampai pukul 4 lebih sebab tertipu, ingatkan kitorang kena jaga dewan betul2, rupanya senior kitorang memain je. dah tidur lambat, kitorang pun esoknya bangun lambat ah kan. so esoknya explorace aku dengan sarah tak ikut sekali sebab ber explorace atas katil dalam dorm. masa majlis perasmian penutupan majlis baru kitorang dapat join. tetibe pulaklah kan aku jadi bidan terjun, kena jadi emcee. nasib baik lah dah pernah jadi emcee. bezanya dulu ada teks, kali ni spontan. just dapat atur cara majlis je. tu pun ada salah sebut nama cikgu. hehe

lepastu ada undian faci paling baik, cantik, kacak, garang, gila2, sporting bagai. aku tak menang pun. hahaha tapi takpe ade la jugak dapat 4,5 undi :p sayang adik2 semua yang undi tu eceh. ni antara nama aku yg kena undi. hahaha (cari nama Kak Cik)

dah habis program tu semua cam sedih sedih sebab nak berpisah dah kan. pastu ada yg mintak number, facebook bagai. bagi jelah kan. ala bebudak je kut :) lepas je habis majlis tu semua faci dah start kemas barang and ready untuk balik dah. for me, program macam ni sangat seronok. sebab dapat imbas balik kenangan masa kat sekolah dulu, dapat tau macam mana nak handle budak2 sekarang ni, dapat tengok cara mereka berfikir, keluarkan idea. even aku pun yang takde adik and cam tak biasa nak ber "akak" bagai ni terpaksa biasakan diri, alhamdulillah, Allah permudahkan segalanya.

dapat terapkan nilai-nilai islamik masa program berlangsung, itu semua dah cukup buatkan aku rasa program-program macam ni patut diperbanyakkan lagi. yelah kalau kita yg tak buat macam ni siapa lagi kan. di samping kita membantu generasi akan datang dalam perkembangan minda mereka, kita pun membantu memajukan diri sendiri. bina keyakinan diri nak handle diorang semua. ingat senang ke. perghh mencabar jugak ah.

then masa dah nak balik tu ada yang menangis, even 3 hari je bersama, tapi nak berpisah tu memang akan jadi moment yang menyedihkan. kita taktau esok lusa kita dapat jumpa lagi ke tak kan. dalam bas pulak masa dah balik tu uncle bas pasang lagu hindustan. dari sedih, ada yg ber air mata, siap berjoget lagi. haha ! ustaz yang mengiring pun mampu geleng kepala je. wuhuuu

ni group yg aku handle, Havoc Cool :)

ni muka konon baru balik bercuti dengan luggage nya. haha

so macam tu je kut nak share. hehe. almost 2 a.m dah ni sebenarnya. tetibe ilham nak menulis datang. orait till we meet again! tataaaa~

_________________________
thankyou for reading :)
_________________________